Finns det hälsomätningar för mage och tarm?

Finns det hälsomätningar för mage och tarm?

Mage och tarm är en viktig del av vår hälsa. I takt med att vi lär oss mer om kroppen upptäcker vi allt mer om hur saker är kopplade till vår tarmflora. Men finns det några sätt att mäta hur vår mage och våra tarmar faktiskt mår?

Om tarmflora

Vårt mag- och tarmsystem är beroende av en god bakteriebalans (tarmflora). När det inte fungerar som det ska kan det leda till en mängd besvär och sjukdomar. Därför kan det vara nyttigt att mäta mag- och tarmhälsan för att se att allt står rätt till.

Eftersom tarmfloran är något vi själva kan påverka genom vår livsstil finns det goda möjligheter att förbättra den. Då minskar risken för att drabbas av hälsoproblem som är kopplade till tarmarna.

Hälsomätningar för mage och tarm

En tarmflora som inte fungerar som den ska kallas för dysbios. Idag finns det flera olika tester av tarmfloran, t ex avföringstester som tittar på olika faktorer. Testerna kan t ex mäta mikroorganismer, inflammation, immunfunktion, matsmältning och antibiotikaresistens.

Dessutom finns det ett utandningstest som kallas för SIBO som mäter gaser i utandningsluften. Gaserna som mäts produceras från början i tunntarmen, och höga nivåer kan vara ett tecken på IBS och ett lågt näringsupptag i tarmen.

Födoämnesintoleranser

Födoämnesintoleranser kan vara en annan sak som orsakar mag- och tarmproblem. Det kan exempelvis handla om glutenintolerans, laktosintolerans eller allergier mot t ex nötter eller skaldjur. Dessa hittas oftast genom blodprov. Ibland kan det behöva kompletteras med vävnadsprov för att ställa en säker diagnos.

Skriv en kommentar