Hur går en blodsockermätning till?

Hur går en blodsockermätning till?

Blodsocker (glukos) är något som främst mäts hos de med diabetes eller misstänkt diabetes. En blodsockermätning brukar göras genom ett stick i fingret som gör att en bloddroppe kommer ut och kan mätas.

Vad är blodsocker och vad gör det i kroppen?

Kroppen behöver energi för att fungera bra. Den transporteras runt i blodet i form av druvsocker, glukos (även kallat blodsocker). Blodsockret påverkas bl a av socker (få inte i dig för mycket), vatten, fysisk aktivitet, protein och fetter.

Hormonet insulin behövs för att sockret ska kunna tas upp av cellerna på ett bra sätt. Vid diabetessjukdomar påverkas insulinet och därmed också blodsockret.

Om blodsockermätning

Blodsocker mäts i enheten mmol/l, vilket betyder millimol per liter. Måttet anger antalet glukosmolekyler i varje liter blod. Blodsockret går upp och ned under dygnet, t ex när vi äter och sover. Hos friska personer ligger ett normalt blodsocker (på morgonen efter fasta) under 6,0 mmol/l.

Hur mäter du ditt blodsocker?

Blodsocker mäts genom att lägga en droppe blod på en testremsa som du läser av med en blodsockermätare. Med hjälp av mätaren får du snabbt och enkelt ett värde. Många diabetiker behöver följa upp sitt blodsocker regelbundet för att se att allt står rätt till.

Modern blodsockermätning

Tidigare gick det bara att mäta blodsocker i vården. Idag har de flesta med behov av det tillgång till egna blodsockermätare, vilket gjort det mycket enklare. I takt med att produkterna blivit fler och vanligare har priserna också gått ned rejält.

För de med diabetes är det ett stort framsteg. Alla känner nämligen inte av några symtom när blodsockret sjunker. Detta kan vara farligt, och det var svårt att veta när blodsockret faktiskt sjönk utan att söka vård. Nu går det bra att själv mäta och hålla god koll på blodsockret.

Hur mäter du kolesterol och är det nödvändigt?

Hur mäter du kolesterol och är det nödvändigt?

Kolesterol (en typ av blodfetter) är en vanligt förekommande hälsomätning och det pratas mycket om livsmedel som innehåller ämnena. Men är det värt att mäta sitt kolesterol, och är allt kolesterol verkligen dåligt? Synen på kolesterol har förändrats, t ex i och med förståelsen för olika fetter, vilket vi tittar närmare på i denna artikel.…

Går det att mäta stress och utmattning?

Går det att mäta stress och utmattning?

Idag utsätts många för ohälsosamma nivåer av stress, med utmattningssyndrom och andra besvär som följd. Men finns det något sätt att mäta och utvärdera din stress- och utmattningsnivå? Kanske till och med innan du blir sjuk av den?…

Vad är EKG och hur fungerar det?

Vad är EKG och hur fungerar det?

EKG står för elektrokardiogram och är en del av många hälsoundersökningar. Det mäter impulserna i hjärtat och görs i vården. Här tittar vi närmare på det viktigaste som är bra att veta om EKG.…

Smart klocka, sportklocka eller aktivitetsarmband?

Smart klocka, sportklocka eller aktivitetsarmband?

Det är allt populärare att ha något på armen som mäter hälsan, så kallade wearables. Men är smart klocka, sportklocka eller aktivitetsarmband allra bäst? Eller beror det på vad du vill få ut av produkten? Här tittar vi närmare på skillnaderna så att du får lättare att välja rätt.…

Finns det hälsomätningar för mage och tarm?

Finns det hälsomätningar för mage och tarm?

Mage och tarm är en viktig del av vår hälsa. I takt med att vi lär oss mer om kroppen upptäcker vi allt mer om hur saker är kopplade till vår tarmflora. Men finns det några sätt att mäta hur vår mage och våra tarmar faktiskt mår?…

Myter inom hälsomätningar - vad behöver du kanske inte mäta?

Myter inom hälsomätningar - vad behöver du kanske inte mäta?

Det finns mängder av hälsomätningar där ute. Många är bra och hjälper oss att skapa en hälsosammare livsstil. Men det finns också de som är effektlösa, eller som till och med kan leda till motsatsen. Här tittar vi närmare på några av de hälsomätningar det kan vara bra att vara kritisk inställd till.…

Exakt Hälsa

Exakt Hälsa guidar dig till en bättre hälsa genom noggrann och faktabaserad mätning av din kropp. Genom att på egen hand ta fram ett korrekt underlag kan du och din läkare ta rätt beslut för att förbättra din hälsa och må bättre.

Vi går igenom tekniker som pulsmätning, blodtrycksmätning, EKG, insulinmätning, vikt, BMI, kroppsfettmätning, muskelmätning mm. Den tekniska utvecklingen går fort framåt och redskapen för att mäta din egen kropp blir både bättre, billigare och enklare att använda.

Informationen på den här sidan är inte några hälsoråd. Om du misstänker att du är sjuk eller har hälsobesvär ska du kontakta din vårdcentral, eller 112 om det är akut.