Hur gör du en blodtrycksmätning och vad behöver du tänka på?

Hur gör du en blodtrycksmätning och vad behöver du tänka på?

En blodtrycksmätning är ett sätt att mäta hur högt blodtryck en människa har. Dessvärre har många idag högt blodtryck, eller hypertoni som det heter på medicinskt språk. Ungefär en fjärdedel av befolkningen beräknas lida av det.

Högt blodtryck är något som ökar risken för många sjukdomar, och det är inte alla som märker av det. Vissa får symtom, som huvudvärk och trötthet, medan andra inte känner någonting. I och med det är det bra att göra blodtrycksmätningar och få reda på eventuella risker i tid. Högt blodtryck kan nämligen leda till skador och sjukdomar om det inte behandlas.

Hur mäts blodtryck?

Blodtryck mäts i millimeter kvicksilver (mm Hg). Det uttrycks i två tal med ett snedstreck mellan sig, t ex 120/80 (120 över 80 i tal). Talen anger övertrycket och undertrycket, blodtrycket när hjärtat pumpar ut blod eller är avslappnat. Hos barn ökar blodtrycket sakta i takt med att de blir äldre.

Mätningen i vården brukar vanligtvis göras med en uppblåsbar blodtrycksmätare som sätts runt överarmen. Mätaren fylls med luft och töms för att mäta över- och undertrycket. Det finns även automatiska mätare som pumpar upp sig och släpper ut luft av sig själv. De brukar ofta visa resultaten på en digital skärm.

Det är viktigt att vila, undvika koffein och nikotin samt fysisk ansträngning innan blodtrycksmätningen så att resultatet inte blir missvisande.

Blodtrycksmätning hemma

Du kan mäta blodtrycket hemma genom en blodtrycksmätare. Det går att göra helt själv eller med hjälp av en anhörig. Ibland är hemblodtrycksmätning (eller HBTM som det brukar kallas) en del av sjukvårdens uppföljning. För många är det ett smidigt sätt att följa upp sitt blodtryck och regelbundet se till att allt står rätt till.

Blodtrycksmätning på vårdcentral

Många som misstänker att de har högt blodtryck går till en vårdcentral och mäter det. Då tas mätningen av en läkare eller sjuksköterska som sköter apparaten och avläsningen. Och visst är det tryggt att ha en medicinsk utbildad person som gör det åt dig, även om det inte är lika smidigt som att göra det i hemmet. Blodtrycket mäts ofta hos de som blir inlagda på sjukhus, eller om läkaren fattar misstanke om hypertoni.

Blodtrycksmätning på apotek

Om du inte vill mäta ditt blodtryck hemma eller på en vårdinrättning finns det också ett till alternativ. En del apotek erbjuder nämligen blodtrycksmätning. Det kan vara ett smidigt sätt att snabbt och enkelt mäta ditt blodtryck, men det är bra att först höra av sig och se att de verkligen erbjuder blodtrycksmätning.

Höger eller vänster arm?

Blodtrycket skiljer sig mellan höger och vänster arm. Ofta är det så att högerhänta har högre tryck i högra armen och vänsterhänta i vänster. Därför rekommenderas det att du vid den första mätningen tar trycket i båda armarna så att du ser om det finns någon skillnad.

24 timmars blodtrycksmätning

Ibland görs så kallade 24 timmars blodtrycksmätningar där ditt blodtryck registreras var 20:e minut under ett helt dygn. Det blir en bättre mätning, eftersom den inte görs vid endast ett tillfälle. Du kan hämta ut mätaren hos vården och sedan ha på dig den under din vardag.

Vad är EKG och hur fungerar det?

Vad är EKG och hur fungerar det?

EKG står för elektrokardiogram och är en del av många hälsoundersökningar. Det mäter impulserna i hjärtat och görs i vården. Här tittar vi närmare på det viktigaste som är bra att veta om EKG.…

Hur går en blodsockermätning till?

Hur går en blodsockermätning till?

Blodsocker (glukos) är något som främst mäts hos de med diabetes eller misstänkt diabetes. En blodsockermätning brukar göras genom ett stick i fingret som gör att en bloddroppe kommer ut och kan mätas.…

Går det att mäta stress och utmattning?

Går det att mäta stress och utmattning?

Idag utsätts många för ohälsosamma nivåer av stress, med utmattningssyndrom och andra besvär som följd. Men finns det något sätt att mäta och utvärdera din stress- och utmattningsnivå? Kanske till och med innan du blir sjuk av den?…

Hur mäter du kolesterol och är det nödvändigt?

Hur mäter du kolesterol och är det nödvändigt?

Kolesterol (en typ av blodfetter) är en vanligt förekommande hälsomätning och det pratas mycket om livsmedel som innehåller ämnena. Men är det värt att mäta sitt kolesterol, och är allt kolesterol verkligen dåligt? Synen på kolesterol har förändrats, t ex i och med förståelsen för olika fetter, vilket vi tittar närmare på i denna artikel.…

Myter inom hälsomätningar - vad behöver du kanske inte mäta?

Myter inom hälsomätningar - vad behöver du kanske inte mäta?

Det finns mängder av hälsomätningar där ute. Många är bra och hjälper oss att skapa en hälsosammare livsstil. Men det finns också de som är effektlösa, eller som till och med kan leda till motsatsen. Här tittar vi närmare på några av de hälsomätningar det kan vara bra att vara kritisk inställd till.…

Finns det hälsomätningar för mage och tarm?

Finns det hälsomätningar för mage och tarm?

Mage och tarm är en viktig del av vår hälsa. I takt med att vi lär oss mer om kroppen upptäcker vi allt mer om hur saker är kopplade till vår tarmflora. Men finns det några sätt att mäta hur vår mage och våra tarmar faktiskt mår?…

Smart klocka, sportklocka eller aktivitetsarmband?

Smart klocka, sportklocka eller aktivitetsarmband?

Det är allt populärare att ha något på armen som mäter hälsan, så kallade wearables. Men är smart klocka, sportklocka eller aktivitetsarmband allra bäst? Eller beror det på vad du vill få ut av produkten? Här tittar vi närmare på skillnaderna så att du får lättare att välja rätt.…

Exakt Hälsa

Exakt Hälsa guidar dig till en bättre hälsa genom noggrann och faktabaserad mätning av din kropp. Genom att på egen hand ta fram ett korrekt underlag kan du och din läkare ta rätt beslut för att förbättra din hälsa och må bättre.

Vi går igenom tekniker som pulsmätning, blodtrycksmätning, EKG, insulinmätning, vikt, BMI, kroppsfettmätning, muskelmätning mm. Den tekniska utvecklingen går fort framåt och redskapen för att mäta din egen kropp blir både bättre, billigare och enklare att använda.

Informationen på den här sidan är inte några hälsoråd. Om du misstänker att du är sjuk eller har hälsobesvär ska du kontakta din vårdcentral, eller 112 om det är akut.