Hur mäter du kolesterol och är det nödvändigt?

Hur mäter du kolesterol och är det nödvändigt?

Kolesterol (en typ av blodfetter) är en vanligt förekommande hälsomätning och det pratas mycket om livsmedel som innehåller ämnena. Men är det värt att mäta sitt kolesterol, och är allt kolesterol verkligen dåligt? Synen på kolesterol har förändrats, t ex i och med förståelsen för olika fetter, vilket vi tittar närmare på i denna artikel.

Vad är kolesterol?

Kolesterol är blodfetter som fungerar som byggstenar i alla kroppens celler. De räknas som livsnödvändiga (essentiella) ämnen som vi behöver få i oss för att må bra. Kolesterol brukar delas upp i HDL och LDL, det “goda” respektive “onda” kolesterolet. Tidigare ansågs allt kolesterol vara dåligt, men forskning har visat att HDL faktiskt motverkar de negativa effekterna av LDL.

Hur mäter du dina kolesterolnivåer?

Kolesterol går att mäta genom blodprov. Då brukar du också få veta vilka typer av kolesterol du har i vilka mängder. Värdena varierar mellan olika tillfällen, vilket gör att provet bör tas på fastande mage för att vara jämförbart. Det är vanligt att på samma gång mäta blodsockret för att få en bredare bild av hälsan.

Är högt kolesterol farligt?

Högt kolesterol räknas inte som en sjukdom, men anses som en riskfaktor när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar. Orsaken att det är farligt är att det fastnar i blodkärlens väggar och skapar blockeringar. Risken är att det sedan leder till hjärtinfarkt, kärlkramp eller stroke.

Skillnad på HDL- och LDL-kolesterol (det “goda” och “onda”)

Tidigare trodde vi att allt kolesterol var dåligt. Idag finns det en mer nyanserad syn. Nu delar vi upp kolesterol i två huvudkategorier: HDL (high density lipoprotein) och LDL (low density lipoprotein). HDL-kolesterol anses vara bra medan LDL-kolesterol anses vara dåligt i för stora mängder. Det beror framför allt på vad de gör i blodet; HDL transporterar överflödigt kolesterol till levern medan LDL transporterar ut det i kroppen.

Du kan själv påverka balansen mellan dessa två genom din kosthållning. Stora mängder HDL finns t ex i fetter från fisk, skaldjur, nötter, avokado och baljväxter. LDL hittar du däremot i fett kött, charkprodukter och mejeriprodukter. Genom att byta ut livsmedel kan du få en bättre kolesterolbalans i kroppen.

Är det värt att mäta kolesterol?

Om du är medveten om skillnaden mellan HDL och LDL kan det vara intressant att mäta ditt kolesterol.

Hur går en blodsockermätning till?

Hur går en blodsockermätning till?

Blodsocker (glukos) är något som främst mäts hos de med diabetes eller misstänkt diabetes. En blodsockermätning brukar göras genom ett stick i fingret som gör att en bloddroppe kommer ut och kan mätas.…

Finns det hälsomätningar för mage och tarm?

Finns det hälsomätningar för mage och tarm?

Mage och tarm är en viktig del av vår hälsa. I takt med att vi lär oss mer om kroppen upptäcker vi allt mer om hur saker är kopplade till vår tarmflora. Men finns det några sätt att mäta hur vår mage och våra tarmar faktiskt mår?…

Går det att mäta stress och utmattning?

Går det att mäta stress och utmattning?

Idag utsätts många för ohälsosamma nivåer av stress, med utmattningssyndrom och andra besvär som följd. Men finns det något sätt att mäta och utvärdera din stress- och utmattningsnivå? Kanske till och med innan du blir sjuk av den?…

Vad är EKG och hur fungerar det?

Vad är EKG och hur fungerar det?

EKG står för elektrokardiogram och är en del av många hälsoundersökningar. Det mäter impulserna i hjärtat och görs i vården. Här tittar vi närmare på det viktigaste som är bra att veta om EKG.…

Smart klocka, sportklocka eller aktivitetsarmband?

Smart klocka, sportklocka eller aktivitetsarmband?

Det är allt populärare att ha något på armen som mäter hälsan, så kallade wearables. Men är smart klocka, sportklocka eller aktivitetsarmband allra bäst? Eller beror det på vad du vill få ut av produkten? Här tittar vi närmare på skillnaderna så att du får lättare att välja rätt.…

Myter inom hälsomätningar - vad behöver du kanske inte mäta?

Myter inom hälsomätningar - vad behöver du kanske inte mäta?

Det finns mängder av hälsomätningar där ute. Många är bra och hjälper oss att skapa en hälsosammare livsstil. Men det finns också de som är effektlösa, eller som till och med kan leda till motsatsen. Här tittar vi närmare på några av de hälsomätningar det kan vara bra att vara kritisk inställd till.…

Exakt Hälsa

Exakt Hälsa guidar dig till en bättre hälsa genom noggrann och faktabaserad mätning av din kropp. Genom att på egen hand ta fram ett korrekt underlag kan du och din läkare ta rätt beslut för att förbättra din hälsa och må bättre.

Vi går igenom tekniker som pulsmätning, blodtrycksmätning, EKG, insulinmätning, vikt, BMI, kroppsfettmätning, muskelmätning mm. Den tekniska utvecklingen går fort framåt och redskapen för att mäta din egen kropp blir både bättre, billigare och enklare att använda.

Informationen på den här sidan är inte några hälsoråd. Om du misstänker att du är sjuk eller har hälsobesvär ska du kontakta din vårdcentral, eller 112 om det är akut.