Kroppsfettmätning - hur går det till?

Kroppsfettmätning - hur går det till?

En kroppsfettmätning mäter hur stor andel fett du har i kroppen. Men hur går det till och vad finns det för olika sätt? Vad är bäst, och vad är egentligen en optimal nivå av kroppsfett?

Varför mäta kroppsfett och vad är en hälsosam nivå?

Orsaken att göra en kroppsfettmätning är framför allt att se om nivån är hälsosam. Ibland kan vi behöva ändra våra vanor för att sänka nivåerna av fett och andra ämnen. För mycket - och fel typer av - kroppsfett kan orsaka hälsoproblem. Dessutom påverkar andelen fett i kroppen dina idrottsprestationer.

Ungefär en tredjedel av energin vi får i oss varje dag bör bestå av fett. En normal andel kroppsfett är 20-30 %, medan över 30 % anses vara fetma. Vissa, t ex de som vill ha tydliga magrutor, strävar efter en lägre nivå av kroppsfett.

Måttband - en klassisk kroppsfettmätning

Det traditionella sättet att mäta kroppsfett är med måttband. Du sätter det runt midjan, drar åt lagom hårt och läser av. Ett större midjemått innebär en högre andel kroppsfett och vice versa. Idag finns det dock många digitala sätt att göra det på som är långt mer exakta, men ett midjemått kan ge en snabb fingervisning.

Kaliper - mät dina hudveck

En kaliper mäter tjockleken på fyra hudveck på olika ställen på kroppen. Beräkningen av kroppsfettet baseras på dessa. Många personliga tränare använder dem för att räkna ut kroppssammansättning och underhudsfett.

BIA (Bioelectrical Impedence Analysis)

BIA är en analys som består av att svag elektrisk ström går igenom kroppen. Genom att mäta motståndet (impedansen) får du ett mått på kroppens sammansättning, t ex hur mycket av den som består av fett. Eftersom stora delar av vattnet i kroppen finns i muskler mäter BIA också muskler.

Hydrostatisk våg, Bod Pod och DEXA

Det finns också ett antal högteknologiska sätt att mäta kroppsfett. Tre av dem som är bra att känna till är hydrostatisk våg, Bod Pod och DEXA/DXA.

När du mäter med hydrostatisk våg sänker du ned kroppen i vatten och mäter mängden massa, muskler och fett. Hydrostatisk våg ger exakta mätvärden, men utrustningen tar mycket utrymme och är dyr. Dessutom är den inte tillgänglig på så många platser.

I en Bod Pod mäts personens kroppsfett i luft istället för vatten, vilket gör det enklare. En Bod Pod ser ut som ett stort ägg och mäter fettvikt (FV) och fettfri vikt (FFV). Tillförlitligheten är hög och det är ganska enkelt att genomföra mätningarna.

DEXA/DXA är en undersökning som sker genom lågintensiv röntgen. Den används ofta för att mäta bentäthet och ger även exakta värden när det gäller resten av din kroppssammansättning.

Hur mäter du kolesterol och är det nödvändigt?

Hur mäter du kolesterol och är det nödvändigt?

Kolesterol (en typ av blodfetter) är en vanligt förekommande hälsomätning och det pratas mycket om livsmedel som innehåller ämnena. Men är det värt att mäta sitt kolesterol, och är allt kolesterol verkligen dåligt? Synen på kolesterol har förändrats, t ex i och med förståelsen för olika fetter, vilket vi tittar närmare på i denna artikel.…

Vad är EKG och hur fungerar det?

Vad är EKG och hur fungerar det?

EKG står för elektrokardiogram och är en del av många hälsoundersökningar. Det mäter impulserna i hjärtat och görs i vården. Här tittar vi närmare på det viktigaste som är bra att veta om EKG.…

Myter inom hälsomätningar - vad behöver du kanske inte mäta?

Myter inom hälsomätningar - vad behöver du kanske inte mäta?

Det finns mängder av hälsomätningar där ute. Många är bra och hjälper oss att skapa en hälsosammare livsstil. Men det finns också de som är effektlösa, eller som till och med kan leda till motsatsen. Här tittar vi närmare på några av de hälsomätningar det kan vara bra att vara kritisk inställd till.…

Hur går en blodsockermätning till?

Hur går en blodsockermätning till?

Blodsocker (glukos) är något som främst mäts hos de med diabetes eller misstänkt diabetes. En blodsockermätning brukar göras genom ett stick i fingret som gör att en bloddroppe kommer ut och kan mätas.…

Går det att mäta stress och utmattning?

Går det att mäta stress och utmattning?

Idag utsätts många för ohälsosamma nivåer av stress, med utmattningssyndrom och andra besvär som följd. Men finns det något sätt att mäta och utvärdera din stress- och utmattningsnivå? Kanske till och med innan du blir sjuk av den?…

Finns det hälsomätningar för mage och tarm?

Finns det hälsomätningar för mage och tarm?

Mage och tarm är en viktig del av vår hälsa. I takt med att vi lär oss mer om kroppen upptäcker vi allt mer om hur saker är kopplade till vår tarmflora. Men finns det några sätt att mäta hur vår mage och våra tarmar faktiskt mår?…

Smart klocka, sportklocka eller aktivitetsarmband?

Smart klocka, sportklocka eller aktivitetsarmband?

Det är allt populärare att ha något på armen som mäter hälsan, så kallade wearables. Men är smart klocka, sportklocka eller aktivitetsarmband allra bäst? Eller beror det på vad du vill få ut av produkten? Här tittar vi närmare på skillnaderna så att du får lättare att välja rätt.…

Exakt Hälsa

Exakt Hälsa guidar dig till en bättre hälsa genom noggrann och faktabaserad mätning av din kropp. Genom att på egen hand ta fram ett korrekt underlag kan du och din läkare ta rätt beslut för att förbättra din hälsa och må bättre.

Vi går igenom tekniker som pulsmätning, blodtrycksmätning, EKG, insulinmätning, vikt, BMI, kroppsfettmätning, muskelmätning mm. Den tekniska utvecklingen går fort framåt och redskapen för att mäta din egen kropp blir både bättre, billigare och enklare att använda.

Informationen på den här sidan är inte några hälsoråd. Om du misstänker att du är sjuk eller har hälsobesvär ska du kontakta din vårdcentral, eller 112 om det är akut.