Kroppsfettmätning - hur går det till?

Kroppsfettmätning - hur går det till?

En kroppsfettmätning mäter hur stor andel fett du har i kroppen. Men hur går det till och vad finns det för olika sätt? Vad är bäst, och vad är egentligen en optimal nivå av kroppsfett?

Varför mäta kroppsfett och vad är en hälsosam nivå?

Orsaken att göra en kroppsfettmätning är framför allt att se om nivån är hälsosam. Ibland kan vi behöva ändra våra vanor för att sänka nivåerna av fett och andra ämnen. För mycket - och fel typer av - kroppsfett kan orsaka hälsoproblem. Dessutom påverkar andelen fett i kroppen dina idrottsprestationer.

Ungefär en tredjedel av energin vi får i oss varje dag bör bestå av fett. En normal andel kroppsfett är 20-30 %, medan över 30 % anses vara fetma. Vissa, t ex de som vill ha tydliga magrutor, strävar efter en lägre nivå av kroppsfett.

Måttband - en klassisk kroppsfettmätning

Det traditionella sättet att mäta kroppsfett är med måttband. Du sätter det runt midjan, drar åt lagom hårt och läser av. Ett större midjemått innebär en högre andel kroppsfett och vice versa. Idag finns det dock många digitala sätt att göra det på som är långt mer exakta, men ett midjemått kan ge en snabb fingervisning.

Kaliper - mät dina hudveck

En kaliper mäter tjockleken på fyra hudveck på olika ställen på kroppen. Beräkningen av kroppsfettet baseras på dessa. Många personliga tränare använder dem för att räkna ut kroppssammansättning och underhudsfett.

BIA (Bioelectrical Impedence Analysis)

BIA är en analys som består av att svag elektrisk ström går igenom kroppen. Genom att mäta motståndet (impedansen) får du ett mått på kroppens sammansättning, t ex hur mycket av den som består av fett. Eftersom stora delar av vattnet i kroppen finns i muskler mäter BIA också muskler.

Hydrostatisk våg, Bod Pod och DEXA

Det finns också ett antal högteknologiska sätt att mäta kroppsfett. Tre av dem som är bra att känna till är hydrostatisk våg, Bod Pod och DEXA/DXA.

När du mäter med hydrostatisk våg sänker du ned kroppen i vatten och mäter mängden massa, muskler och fett. Hydrostatisk våg ger exakta mätvärden, men utrustningen tar mycket utrymme och är dyr. Dessutom är den inte tillgänglig på så många platser.

I en Bod Pod mäts personens kroppsfett i luft istället för vatten, vilket gör det enklare. En Bod Pod ser ut som ett stort ägg och mäter fettvikt (FV) och fettfri vikt (FFV). Tillförlitligheten är hög och det är ganska enkelt att genomföra mätningarna.

DEXA/DXA är en undersökning som sker genom lågintensiv röntgen. Den används ofta för att mäta bentäthet och ger även exakta värden när det gäller resten av din kroppssammansättning.

Skriv en kommentar