Muskelmätning - hur mäter du styrkan i dina muskler?

Muskelmätning - hur mäter du styrkan i dina muskler?

Du behöver inte gå till gymmet och testa olika vikter för att mäta din muskelstyrka. Ett mer vetenskapligt sätt att göra det på är genom en muskelmätning med dynamometer. Men hur fungerar det och var hittar du en dynamometer?

Om muskelmätning och muskelstyrka

Alla kroppens rörelser är beroende av muskler. Dess fibrer (muskelceller) rör sig till följd av ett komplicerat samspel mellan hjärnan, ryggmärgen och nerverna. Vi kan själva påverka musklernas styrka och funktion. Genom att träna och på annat sätt vara fysiskt aktiva kan vi bibehålla eller öka vår muskelstyrka.

Muskelmätning genom mått

Ett gammaldags sätt att följa upp sin muskelstyrka är att mäta musklernas omfång med ett måttband. Fördelen är att det går snabbt, men risken är att det inte blir exakt. Därför är det inte en särskilt bra metod för att följa upp muskeltillväxt över tid.

Vad är en dynamometer?

En dynamometer är ett mätinstrument som mäter kraft, oftast i måtten N (Newton) eller kg. De kan användas för att utvärdera styrkan i olika muskler. Resultaten i digitala dynamometrar visas på en display, och du brukar kunna spara dem i enheten för att kunna jämföra.

De brukar ofta användas av fysioterapeuter och inom idrott och träningsforskning. Om du vill ha en mer exakt mätmetod för dina muskler kan det alltså vara intressant med en dynamometer.

Skriv en kommentar

Butik

Vad är EKG och hur fungerar det?

Vad är EKG och hur fungerar det?

EKG står för elektrokardiogram och är en del av många hälsoundersökningar. Det mäter impulserna i hjärtat och görs i vården. Här tittar vi närmare på det viktigaste som är bra att veta om EKG. Hur gör…

Visa hela inlägget