Smart klocka, sportklocka eller aktivitetsarmband?

Smart klocka, sportklocka eller aktivitetsarmband?

Det är allt populärare att ha något på armen som mäter hälsan, så kallade wearables. Men är smart klocka, sportklocka eller aktivitetsarmband allra bäst? Eller beror det på vad du vill få ut av produkten? Här tittar vi närmare på skillnaderna så att du får lättare att välja rätt.

Några saker som wearables brukar kunna mäta är:

  • Antal steg
  • Puls
  • Sömn
  • Tidtagning, t ex vid träningspass
  • Avstånd
  • Hastighet

Smart klocka (smartwatch)

Smartklockor har både hälsofunktioner och vanliga telefonfunktioner som t ex samtal, sms och e-post. En smartwatch brukar ha pekskärm och funktionalitet för appar, bluetooth och wifi. Ibland kan smarta klockor även ha funktioner för att kontrollera musik eller sociala medier.

Sportklocka

Sportklockor brukar vara större, motståndskraftigare och lite mer avancerade. De är ofta vattentäta, vilket gör dem optimala för aktiviteter som simning och skidåkning. Många använder sportklockor, men de är populärare bland elitidrottare tack vare robustheten och de mer exakta mätningarna.

Aktivitetsarmband

Aktivitetsarmband brukar vara ett mellanting mellan smart klocka och sportklocka. De är enklare än sportklockor och inriktade på att mäta rörelse och aktivitet, t ex i form av stegräkning. För många är de tillräckliga för att hålla koll på vardagsmotionen och ge rörelsemängden en knuff i rätt riktning.

Vad är bäst?

Idag är marknaden full av dessa produkter i alla möjliga prisklasser. De flesta är bra, och valet handlar främst om dina behov och din budget. För vissa räcker det med ett enklare aktivitetsarmband, medan andra vill ha något med avancerade funktioner inom specifika områden.

Komfort är också en viktig del av valet. Tänk på att du kommer att ha på dig klockan eller armbandet mycket, ofta när du är fysiskt aktiv. Därför behöver den vara bekväm och passa din kropp och de aktiviteter du utför.

Skriv en kommentar

Vad är EKG och hur fungerar det?

Vad är EKG och hur fungerar det?

EKG står för elektrokardiogram och är en del av många hälsoundersökningar. Det mäter impulserna i hjärtat och görs i vården. Här tittar vi närmare på det viktigaste som är bra att veta om EKG. Hur gör…

Visa hela inlägget