Smart klocka, sportklocka eller aktivitetsarmband?

Smart klocka, sportklocka eller aktivitetsarmband?

Det är allt populärare att ha något på armen som mäter hälsan, så kallade wearables. Men är smart klocka, sportklocka eller aktivitetsarmband allra bäst? Eller beror det på vad du vill få ut av produkten? Här tittar vi närmare på skillnaderna så att du får lättare att välja rätt.

Några saker som wearables brukar kunna mäta är:

  • Antal steg
  • Puls
  • Sömn
  • Tidtagning, t ex vid träningspass
  • Avstånd
  • Hastighet

Smart klocka (smartwatch)

Smartklockor har både hälsofunktioner och vanliga telefonfunktioner som t ex samtal, sms och e-post. En smartwatch brukar ha pekskärm och funktionalitet för appar, bluetooth och wifi. Ibland kan smarta klockor även ha funktioner för att kontrollera musik eller sociala medier.

Sportklocka

Sportklockor brukar vara större, motståndskraftigare och lite mer avancerade. De är ofta vattentäta, vilket gör dem optimala för aktiviteter som simning och skidåkning. Många använder sportklockor, men de är populärare bland elitidrottare tack vare robustheten och de mer exakta mätningarna.

Aktivitetsarmband

Aktivitetsarmband brukar vara ett mellanting mellan smart klocka och sportklocka. De är enklare än sportklockor och inriktade på att mäta rörelse och aktivitet, t ex i form av stegräkning. För många är de tillräckliga för att hålla koll på vardagsmotionen och ge rörelsemängden en knuff i rätt riktning.

Vad är bäst?

Idag är marknaden full av dessa produkter i alla möjliga prisklasser. De flesta är bra, och valet handlar främst om dina behov och din budget. För vissa räcker det med ett enklare aktivitetsarmband, medan andra vill ha något med avancerade funktioner inom specifika områden.

Komfort är också en viktig del av valet. Tänk på att du kommer att ha på dig klockan eller armbandet mycket, ofta när du är fysiskt aktiv. Därför behöver den vara bekväm och passa din kropp och de aktiviteter du utför.

Myter inom hälsomätningar - vad behöver du kanske inte mäta?

Myter inom hälsomätningar - vad behöver du kanske inte mäta?

Det finns mängder av hälsomätningar där ute. Många är bra och hjälper oss att skapa en hälsosammare livsstil. Men det finns också de som är effektlösa, eller som till och med kan leda till motsatsen. Här tittar vi närmare på några av de hälsomätningar det kan vara bra att vara kritisk inställd till.…

Vad är EKG och hur fungerar det?

Vad är EKG och hur fungerar det?

EKG står för elektrokardiogram och är en del av många hälsoundersökningar. Det mäter impulserna i hjärtat och görs i vården. Här tittar vi närmare på det viktigaste som är bra att veta om EKG.…

Hur går en blodsockermätning till?

Hur går en blodsockermätning till?

Blodsocker (glukos) är något som främst mäts hos de med diabetes eller misstänkt diabetes. En blodsockermätning brukar göras genom ett stick i fingret som gör att en bloddroppe kommer ut och kan mätas.…

Hur mäter du kolesterol och är det nödvändigt?

Hur mäter du kolesterol och är det nödvändigt?

Kolesterol (en typ av blodfetter) är en vanligt förekommande hälsomätning och det pratas mycket om livsmedel som innehåller ämnena. Men är det värt att mäta sitt kolesterol, och är allt kolesterol verkligen dåligt? Synen på kolesterol har förändrats, t ex i och med förståelsen för olika fetter, vilket vi tittar närmare på i denna artikel.…

Går det att mäta stress och utmattning?

Går det att mäta stress och utmattning?

Idag utsätts många för ohälsosamma nivåer av stress, med utmattningssyndrom och andra besvär som följd. Men finns det något sätt att mäta och utvärdera din stress- och utmattningsnivå? Kanske till och med innan du blir sjuk av den?…

Finns det hälsomätningar för mage och tarm?

Finns det hälsomätningar för mage och tarm?

Mage och tarm är en viktig del av vår hälsa. I takt med att vi lär oss mer om kroppen upptäcker vi allt mer om hur saker är kopplade till vår tarmflora. Men finns det några sätt att mäta hur vår mage och våra tarmar faktiskt mår?…

Exakt Hälsa

Exakt Hälsa guidar dig till en bättre hälsa genom noggrann och faktabaserad mätning av din kropp. Genom att på egen hand ta fram ett korrekt underlag kan du och din läkare ta rätt beslut för att förbättra din hälsa och må bättre.

Vi går igenom tekniker som pulsmätning, blodtrycksmätning, EKG, insulinmätning, vikt, BMI, kroppsfettmätning, muskelmätning mm. Den tekniska utvecklingen går fort framåt och redskapen för att mäta din egen kropp blir både bättre, billigare och enklare att använda.

Informationen på den här sidan är inte några hälsoråd. Om du misstänker att du är sjuk eller har hälsobesvär ska du kontakta din vårdcentral, eller 112 om det är akut.