Vad är EKG och hur fungerar det?

Vad är EKG och hur fungerar det?

EKG står för elektrokardiogram och är en del av många hälsoundersökningar. Det mäter impulserna i hjärtat och görs i vården. Här tittar vi närmare på det viktigaste som är bra att veta om EKG.

Hur görs ett EKG?

Ett EKG görs genom att fästa elektroder på huden. Avläsningen sker digitalt och tolkas av läkare eller annan vårdpersonal. Tio elektroder (små plattor) placeras på bröstkorgen, handlederna och vristerna. De kopplas sedan till en EKG-maskin där avläsningen sker. Undersökningen brukar ta ungefär 10 minuter.

EKG vid vila och ansträngning

Ett EKG kan göras antingen under vila (vilo-EKG) eller vid ansträngning (arbets-EKG). Oftast beror det på syftet med undersökningen. Vid ett vilo-EKG är det viktigt att du ligger så still som möjligt för att få en bra mätning. När du gör ett arbets-EKG består det ofta av att du cyklar på en motionscykel. Belastningen ökar stegvis för att se hur mycket som krävs för att ge besvär.

Vad mäter EKG?

EKG mäter hur elektriska impulser sprids i hjärtat. Du kan se impulserna i form av kurvorna i mätningen. Med hjälp av EKG:t kan du se hjärtrytmen, hastigheten och mycket mer och på så sätt upptäcka eventuella skador på hjärtat.

Varför tar du ett EKG?

EKG brukar vara ett sätt att mäta hjärtats aktivitet vid misstanke om hjärtinfarkt, hjärtmuskelinflammation, förmaksflimmer och andra problem. Det är del av de flesta hjärtundersökningar och bredare hälsoundersökningar.

Var och hur kan du göra ett EKG?

Ett EKG görs på vårdcentraler, i ambulans eller på sjukhus. Utrustningen sköts och läses av av vårdpersonal.

Idag finns det också så kallat smartphone-EKG där din telefon kan användas för att mäta och registrera EKG. Monitorerna brukar sättas fast på telefonen. Du sätter sedan dina fingrar mot monitorerna under en viss tid. Många av dessa EKG:n har visat sig vara exakta, och troligen kommer tekniken att användas mer och mer i framtiden.

Går det att mäta stress och utmattning?

Går det att mäta stress och utmattning?

Idag utsätts många för ohälsosamma nivåer av stress, med utmattningssyndrom och andra besvär som följd. Men finns det något sätt att mäta och utvärdera din stress- och utmattningsnivå? Kanske till och med innan du blir sjuk av den?…

Smart klocka, sportklocka eller aktivitetsarmband?

Smart klocka, sportklocka eller aktivitetsarmband?

Det är allt populärare att ha något på armen som mäter hälsan, så kallade wearables. Men är smart klocka, sportklocka eller aktivitetsarmband allra bäst? Eller beror det på vad du vill få ut av produkten? Här tittar vi närmare på skillnaderna så att du får lättare att välja rätt.…

Hur går en blodsockermätning till?

Hur går en blodsockermätning till?

Blodsocker (glukos) är något som främst mäts hos de med diabetes eller misstänkt diabetes. En blodsockermätning brukar göras genom ett stick i fingret som gör att en bloddroppe kommer ut och kan mätas.…

Hur mäter du kolesterol och är det nödvändigt?

Hur mäter du kolesterol och är det nödvändigt?

Kolesterol (en typ av blodfetter) är en vanligt förekommande hälsomätning och det pratas mycket om livsmedel som innehåller ämnena. Men är det värt att mäta sitt kolesterol, och är allt kolesterol verkligen dåligt? Synen på kolesterol har förändrats, t ex i och med förståelsen för olika fetter, vilket vi tittar närmare på i denna artikel.…

Finns det hälsomätningar för mage och tarm?

Finns det hälsomätningar för mage och tarm?

Mage och tarm är en viktig del av vår hälsa. I takt med att vi lär oss mer om kroppen upptäcker vi allt mer om hur saker är kopplade till vår tarmflora. Men finns det några sätt att mäta hur vår mage och våra tarmar faktiskt mår?…

Myter inom hälsomätningar - vad behöver du kanske inte mäta?

Myter inom hälsomätningar - vad behöver du kanske inte mäta?

Det finns mängder av hälsomätningar där ute. Många är bra och hjälper oss att skapa en hälsosammare livsstil. Men det finns också de som är effektlösa, eller som till och med kan leda till motsatsen. Här tittar vi närmare på några av de hälsomätningar det kan vara bra att vara kritisk inställd till.…

Exakt Hälsa

Exakt Hälsa guidar dig till en bättre hälsa genom noggrann och faktabaserad mätning av din kropp. Genom att på egen hand ta fram ett korrekt underlag kan du och din läkare ta rätt beslut för att förbättra din hälsa och må bättre.

Vi går igenom tekniker som pulsmätning, blodtrycksmätning, EKG, insulinmätning, vikt, BMI, kroppsfettmätning, muskelmätning mm. Den tekniska utvecklingen går fort framåt och redskapen för att mäta din egen kropp blir både bättre, billigare och enklare att använda.

Informationen på den här sidan är inte några hälsoråd. Om du misstänker att du är sjuk eller har hälsobesvär ska du kontakta din vårdcentral, eller 112 om det är akut.