Vikt, BMI och kroppsfett: Hur dessa mätningar hänger ihop och påverkar din totala hälsa

Vikt, BMI och kroppsfett: Hur dessa mätningar hänger ihop och påverkar din totala hälsa

Att upprätthålla en hälsosam vikt och kroppsfettprocent är nödvändigt för att bibehålla en god total hälsa. Men många förstår inte exakt hur dessa tre mått - vikt, Body Mass Index (BMI) och kroppsfett - relaterar till varandra och hur de påverkar hälsan. Detta inlägg ger insikt i dessa begrepp och deras inverkan på hälsan.

Förståelse av vikt

Vikt är det mest grundläggande och direkta måttet på vår fysiska massa. Det är dock inte alltid den mest korrekta indikatorn på hälsa, eftersom det inte tar hänsyn till din muskel- till fettförhållning. En vältränad person kan väga mer än en icke-tränad person av samma höjd, men den vältränade personen kommer att vara hälsosammare.

BMI - Body Mass Index

BMI använder en formel som kombinerar din vikt i kilogram med din längd i meter för att producera ett indexvärde. Denna värde jämförs sedan med en standardiserad gradering för att bestämma om du är under-, normal-, överviktig eller i fetma.

Formeln för att beräkna BMI är :

BMI = Vikt(kg) / Höjd(m)^2 

Även om BMI används allmänt inom hälsosektorn, har det också kritiserats för att det inte tar hänsyn till muskelmassa eller var på kroppen fettet lagras, vilket kan leda till felaktiga slutsatser om en individs hälsostatus.

Kroppsfettprocent

Kroppsfettprocent är ett mått på hur mycket av din totala kroppsmassa som består av fett. En sund procentandel kroppsfett skiljer sig beroende på kön, med kvinnor som har en högre procentandel än män på grund av deras biologiska behov.

Det finns olika metoder för att mäta kroppsfettprocent, från hudvecksmätningar till mer avancerade metoder som DEXA-skanningar (Dual-Energy X-ray Absorptiometry).

Enligt American Council on Exercise (ACE), är följande procent satser som anges som hälsosamma:

Män: 6-24% 
Kvinnor: 16-30%

Hur dessa mätningar hänger ihop

Din vikt, BMI och kroppsfettprocent hänger ihop genom att de alla ger information om din fysiska status. Vikt ger en grundläggande bild, medan BMI och kroppsfettprocent ger mer specifik information.

Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa mätningar bara är verktyg. De ger inte hela bilden av din hälsa och bör användas tillsammans med andra indikatorer som blodtryck, blodsocker och kolesterolnivåer.

Slutsats

Att förstå vad din vikt, BMI och kroppsfettprocent betyder kan hjälpa dig att ta kontroll över din hälsa. Medan alla tre värdena ger viktig information, är det bästa sättet att bedöma din hälsa att titta på alla dessa faktorer tillsammans, tillsammans med regelbunden läkarundersökning.

Kom ihåg, siffrorna är bara verktyg. Det är vad du gör med den informationen som räknas mest!

Skriv en kommentar

Mätning av kroppsfett: Så optimerar du din hälsa genom att förstå dina värden

Mätning av kroppsfett: Så optimerar du din hälsa genom att förstå dina värden

När vi pratar om hälsomätningar och kroppssammansättning, är mätning av kroppsfett en av de mest talande faktorerna. Det är inte bara en fråga om estetik utan speglar också intern hälsa och risk för olika sjukdomar. I detta inlägg kommer vi att utforska vad kroppsfett är, dess betydelse för hälsan, och hur man kan mäta det på ett effektivt sätt. Vad är kroppsfett och varför är det viktigt? Kroppsf…

Visa hela inlägget
Fem enkla steg för att förbättra din hälsa genom mätning

Fem enkla steg för att förbättra din hälsa genom mätning

Att förbättra sin hälsa kan kännas som en överväldigande uppgift. Det finns så många olika faktorer att ta hänsyn till, från kosten till sömnen till träningen. Men en effektiv strategi för att ta kontroll över din hälsa är genom mätning. Genom att mäta och övervaka olika hälsoparametrar kan du få en bättre förståelse för vad som faktiskt påverkar din hälsa och hur du kan göra för att förbättra den…

Visa hela inlägget
Myter inom hälsomätningar - vad behöver du kanske inte mäta?

Myter inom hälsomätningar - vad behöver du kanske inte mäta?

Det finns mängder av hälsomätningar där ute. Många är bra och hjälper oss att skapa en hälsosammare livsstil. Men det finns också de som är effektlösa, eller som till och med kan leda till motsatsen. Här tittar vi närmare på några av de hälsomätningar det kan vara bra att vara kritisk inställd till. BMI (Body Mass Index) BMI delar kroppsvikten i kg med kroppslängden i kvadratmeter (kg/m2). Ett vis…

Visa hela inlägget
Mätning av kroppsfett: Att ta kontroll över ditt fysiska välmående

Mätning av kroppsfett: Att ta kontroll över ditt fysiska välmående

Att ha kunskap om sin egen kropp och förstå den spelar en central roll för god hälsa. I dagens inlägg kommer vi fokusera på en specifik typ av mätning - mätning av kroppsfett. Kroppsfett är nödvändigt för att lagra energi, värmeisolering och skydda våra inre organ. Men för mycket kroppsfett kan leda till allvarliga hälsorisker som fetma, diabetes typ 2, hjärtsjukdomar och vissa typer av cancer. Så…

Visa hela inlägget
Wellobe - Din vägvisare till en hälsosam viktnedgång

Wellobe - Din vägvisare till en hälsosam viktnedgång

Att gå ner i vikt är en resa som kräver engagemang, uthållighet och rätt verktyg. Jag har själv brottats med vikten och vet hur snårig stigen kan vara. Det var då jag hittade Wellobe, en plattform som lovar just det – att hjälpa dig att nå dina viktmål på ett hälsosamt sätt. Med Wellobe får du inte bara tillgång till näringsrika recept som är både smakrika och mättande, utan även skräddarsydda trä…

Visa hela inlägget
Kroppsfettmätning - hur går det till?

Kroppsfettmätning - hur går det till?

En kroppsfettmätning mäter hur stor andel fett du har i kroppen. Men hur går det till och vad finns det för olika sätt? Vad är bäst, och vad är egentligen en optimal nivå av kroppsfett? Varför mäta kroppsfett och vad är en hälsosam nivå? Orsaken att göra en kroppsfettmätning är framför allt att se om nivån är hälsosam. Ibland kan vi behöva ändra våra vanor för att sänka nivåerna av fett och andra …

Visa hela inlägget